,, Obiektyw aparatu fotograficznego, jak oko mitycznego cyklopa jest wszechwidzące: ukazuje nam cały bogaty świat, staje się naszym własnym okiem, wzbogaca umysł, bawi, uczy i zadziwia."
- Szczegóły
- Poprawiono: piątek, 21, grudzień 2018 19:34
Tą myślą miło nam poinformować o laureatach VII Powiatowego Konkursu Informatyczno- Fotograficznego
WARZYWA, OWOCE I MLEKO W SZKOLE
- Szczegóły
- Poprawiono: piątek, 21, grudzień 2018 19:42
WARZYWA, OWOCE I MLEKO W SZKOLE
UNIJNY ,,PROGRAM DLA SZKÓŁ??.
Od roku szkolnego 2017/2018 uruchomiony został nowy unijny ,,Program dla szkół??. Programem zostali objęci uczniowie naszej szkoły z klas I-V.
Głównym celem tego programu jest trwała zmiana nawyków żywieniowych dzieci, poprzez zwiększenie udziału owoców i warzyw, mleka i przetworów mlecznych w ich codziennej diecie na etapie, na którym kształtują się ich nawyki żywieniowe.
Upowszechnianie zdrowej zbilansowanej diety i wzrost świadomości społecznej w tym zakresie wśród dzieci oraz ich rodziców. Dzięki ,,Programowi dla szkół?? uczniowie kilka razy w tygodniu dostają świeże owoce i warzywa (przygotowane do bezpośredniego spożycia, wystarczająco rozwinięte, dojrzałe, zdrowe). Dzieci otrzymują m.in. jabłka, gruszki, truskawki, borówki, marchewkę, słodką paprykę, rzodkiewki, pomidorki i kalarepę.
Otrzymują również produkty mleczne w małych opakowaniach idealnych na przekąskę pomiędzy lekcjami.
Wszyscy codziennie podejmujemy decyzję co zjeść i czego się napić. Decyzje te są bardzo ważne, bo naprawdę ?Jesteśmy tym, co jem?. Nawyki żywieniowe najtrwalej kształtują się i utrwalają w okresie dzieciństwa oraz młodości i trudno je zmienić w wieku dorosłym. Codzienne spożywanie zbilansowanych i jednocześnie smacznych posiłków, jedzenie w przyjaznej atmosferze i o regularnych porach kształtuje w dzieciach prawidłowe zwyczaje żywieniowe na całe życie.
Kilka zasad prawidłowego żywienia:
- Jedzmy 4-5 posiłków dziennie,
- Zaczynajmy dzień śniadaniem,
- Nie zapominajmy o drugim śniadaniu,
- Codziennie pijmy mleko, można je zastąpić jogurtem naturalnym , kefirem,
- Komponujmy posiłki tak , aby w każdym było warzywo lub owoc,
- Kiedy dopada nas niespodziewany głód , sięgajmy po owoce, warzywa , orzechy i pestki,
- Pijmy dużo wody,
- Ostatni posiłek zjadajmy 2-3 godziny przed snem,
- Jedzmy świadomie , w miłej atmosferze , bez pośpiechu , komputera , telewizora i innych ,,zakłócaczy??
Dodajmy do tych zasad jeszcze:
- Regularną dawkę ruchu (30-60 min. dziennie),
- Odpowiednią dawkę snu ( 7-8 godz. u dorosłych i nawet 11godz. u dzieci,
- I uśmiech co dnia.
Mając na celu wsparcie szkół w realizacji ww. działań przygotowany został pakiet materiałów edukacyjnych, materiały te zawierają przede wszystkim:
- broszurę dla dzieci, która zostanie wykorzystana na zajęciach z wychowawcą,
- poradnik dla rodziców.
Zapraszamy Rodziców uczniów do zapoznania się materiałem dotyczącym zasad zdrowego żywienia pt: Wskazówki ,Pomysły i Porady dla Rodziców Dzieci w klasach I-V.
Koordynator akcji
,,Warzywa , owoce i mleko w szkole ??
A. Hynek
M .Krochmal- Gościniewicz
INNOWACJA PEDAGOGICZNA- POZNAJEMY ZAWODY 14.12.2018
- Szczegóły
- Poprawiono: poniedziałek, 17, grudzień 2018 18:36
Dnia 14.12.2018 ( piątek) w ramach innowacji pedagogicznej ?Poznajemy zawody? dzieci z naszej szkoły uczestniczyły w warsztatach o tematyce związanej z bursztynem bałtyckim. Uczniowie mieli okazję uczestniczyć w krótkiej prelekcji o bursztynie, dowiedzieć się skąd pochodzi, zobaczyć największe okazy a także posłuchać o zawodach związanych z obrabianiem bursztynu.
Dowiedzieli się również, co to jest szlak bursztynowy, komnata bursztynowa, oraz poznali fizyczne i chemiczne właściwości bursztynu. Nauczyli się nazwy ,,bursztyn? w kilku językach.
Po prelekcji nastał czas na zajęcia warsztatowe: dzieci wykonywały bombki z bursztynu i brokatu, oraz mieli okazję do stworzenia pięknych prac z pyłu bursztynowego. Każdy uczestnik dostał prezent, oraz zobowiązał się do oszlifowania bursztynu.
To były niesamowite warsztaty!
Opracowały: Monika Krochmal-Gościniewicz, Justyna Szlęzak
,,Kiermasz Świąteczny"
- Szczegóły
- Poprawiono: poniedziałek, 17, grudzień 2018 18:33