Ostatki- czyli ostatnie dni karnawału na świetlicy szkolnej

Ostatki- czyli ostatnie dni karnawału zaczynające się w tłusty czwartek a kończące się zawsze we wtorek zwanym ,,śledzikiem''. Dawniej w ostatki zabawom i jedzeniu nie było umiaru. Raczono się tłustymi słodkościami-racuchami, blinami i pampuchami, smażonymi na smalcu. Stąd pochodzi tradycja ,,Tłustego czwartku" w którym królują na naszych stołach pączki i faworki. Historia pączka sięga czasów rzymskich. Ostatnie dni karnawału w starożytnym Rzymie były czasem zabawy i obfitego jedzenia. Wszyscy z lubością spożywali wówczas tłuste potrawy w szczególności pączki.
My w świetlicy również obchodziliśmy ,,Tłusty czwartek". Po przygotowaniu stanowisk pracy, umyciu rąk, przystąpiliśmy do dzieła. Dzieci z wielkim zaangażowaniem wykonywały kolejno wszystkie czynności, chociaż najwięcej frajdy miały podczas dekorowania ciastek i andrutów nutellą, dżemem oraz powidłami. Przez cały czas przyrządzania ,,ostatkowych" słodkości z twarzy dzieci nie znikały uśmiechy, jednak największą radością był ostatni etap- czas konsumpcji przygotowanych pyszności. Pycha....
ostatki1
ostatki2

Przygotowały: Ewa Hofler i Ewa Wodzyńska

?Mistrz SUDOKU 2019?

Dużym sukcesem dla dwojga uczniów ze Szkoły Podstawowej nr 1 w Sławkowie zakończył się konkurs łamigłówek logicznych "Mistrz Sudoku 2019". W zawodach zorganizowanych ostatniego dnia lutego w Dąbrowie Górniczej wzięli udział reprezentanci podstawówek z tego miasta i sławkowskiej  SP nr1 im. Jana Baranowskiego.

Piotr Knaś zajął w zmaganiach II, a Maria Kuzia III miejsce na kilkunastu startujących. - Zawody organizowane zostały już po raz drugi. Poprzedziły je eliminacje szkolne. W rozgrywkach biorą udział uczniowie z klas IV ? VIII szkół podstawowych. Podstawowym celem turnieju jest propagowanie gier sprzyjających rozwijaniu myślenia logicznego. Nasi uczniowie byli jednymi z najmłodszych uczestników.

20190301 152650

Serdecznie gratulujemy

Konkurs plastyczny ?Kochasz dzieci nie pal śmieci?

smieci

Kulinarny konkurs Szkolny MasterChef Junior

Kulinarny konkurs Szkolny MasterChef Junior   

Zdrowa potrawa wywodząca się z Wielkiej Brytanii

CEL KONKURSU: promowanie sztuki kulinarnej oraz zaprezentowanie swoich umiejętności

UCZESTNICY W KATEGORIACH: I ? III, IV - VI

ORGANIZATORZY: p. Monika Woszczek, p. Katarzyna Kurowska, p. Ewa Drynda

WSPÓŁORGANIZATORZY: p. Patrycja Grewenda, p. Elżbieta Nawrot-Pacha, p. Agnieszka Tomaszewska-Paszczela

TERMIN: 21.03.2019

JURY: p. Monika Woszczek, p. Katarzyna Kurowska, p. Ewa Drynda, p. Patrycja Grewenda, p. Elżbieta Nawrot-Pacha, p. Agnieszka Tomaszewska-Paszczela

REGULAMIN KONKURSU:

  • Zadanie konkursowe polega na przygotowaniu potrawy wywodzącej się z Wielkiej Brytanii, z wykorzystaniem zdrowych produktów.
  • Każda klasa wybiera czteroosobowy skład, który przygotowuje jedną wybraną potrawę.
  • Czas na przygotowanie to 30 minut
  • Klasy I ? III podczas konkursu mogą korzystać z pomocy wychowawcy lub rodzica.
  • Decydującym elementem oceny będą:
    • Walory smakowe
    • Pomysłowość wykonania
    • Estetyka podania
    • Umiejętność zaprezentowania własnego dania wraz z podaniem nazw produktów w języku angielskim (klasy I ? III 5 składników, klasy IV ? VI 10 składników)
  • Dodatkowymi walorami będzie strój, dekoracja stanowiska pracy i współpraca w grupie
  • Innymi atrakcjami konkursu będzie rozpoznawanie przypraw w klasach młodszych (I ? III) i ubijanie piany z białek w klasach starszych (IV ? VI)

Opracowała: Monika Woszczek, Katarzyna Kurowska, Ewa Drynda

Nasi Partnerzy

 ko logo bip logo 2 blk herb Slawkowa blk men  LOGO pppp

Statystyki

DzisiajDzisiaj5095
WczorajWczoraj21509
W tym tygodniuW tym tygodniu61566
W tym miesiącuW tym miesiącu100000
DotychczasDotychczas15208445

Wydarzenia

info :
Nie znaleziono opublikowanego łącza do komponentu iCagenda!
Pn Wt Śr Cz Pt So N
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

Kontakt

home

Szkoła Podstawowa im. Jana Baranowskiego w Sławkowie
ul. Browarna 55
41-260 Sławków

phone

tel: 32 29 31 039
fax: 32 26 09 856

email Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.