Kulinarny konkurs Szkolny MasterChef Junior
- Szczegóły
- Poprawiono: czwartek, 28, luty 2019 20:34
Kulinarny konkurs Szkolny MasterChef Junior
Zdrowa potrawa wywodząca się z Wielkiej Brytanii
CEL KONKURSU: promowanie sztuki kulinarnej oraz zaprezentowanie swoich umiejętności
UCZESTNICY W KATEGORIACH: I ? III, IV - VI
ORGANIZATORZY: p. Monika Woszczek, p. Katarzyna Kurowska, p. Ewa Drynda
WSPÓŁORGANIZATORZY: p. Patrycja Grewenda, p. Elżbieta Nawrot-Pacha, p. Agnieszka Tomaszewska-Paszczela
TERMIN: 21.03.2019
JURY: p. Monika Woszczek, p. Katarzyna Kurowska, p. Ewa Drynda, p. Patrycja Grewenda, p. Elżbieta Nawrot-Pacha, p. Agnieszka Tomaszewska-Paszczela
REGULAMIN KONKURSU:
- Zadanie konkursowe polega na przygotowaniu potrawy wywodzącej się z Wielkiej Brytanii, z wykorzystaniem zdrowych produktów.
- Każda klasa wybiera czteroosobowy skład, który przygotowuje jedną wybraną potrawę.
- Czas na przygotowanie to 30 minut
- Klasy I ? III podczas konkursu mogą korzystać z pomocy wychowawcy lub rodzica.
- Decydującym elementem oceny będą:
- Walory smakowe
- Pomysłowość wykonania
- Estetyka podania
- Umiejętność zaprezentowania własnego dania wraz z podaniem nazw produktów w języku angielskim (klasy I ? III 5 składników, klasy IV ? VI 10 składników)
- Dodatkowymi walorami będzie strój, dekoracja stanowiska pracy i współpraca w grupie
- Innymi atrakcjami konkursu będzie rozpoznawanie przypraw w klasach młodszych (I ? III) i ubijanie piany z białek w klasach starszych (IV ? VI)
Opracowała: Monika Woszczek, Katarzyna Kurowska, Ewa Drynda