Ostatki- czyli ostatnie dni karnawału na świetlicy szkolnej
- Szczegóły
- Poprawiono: piątek, 01, marzec 2019 16:51
Przygotowały: Ewa Hofler i Ewa Wodzyńska
?Mistrz SUDOKU 2019?
- Szczegóły
- Poprawiono: sobota, 30, marzec 2019 07:23
Dużym sukcesem dla dwojga uczniów ze Szkoły Podstawowej nr 1 w Sławkowie zakończył się konkurs łamigłówek logicznych "Mistrz Sudoku 2019". W zawodach zorganizowanych ostatniego dnia lutego w Dąbrowie Górniczej wzięli udział reprezentanci podstawówek z tego miasta i sławkowskiej SP nr1 im. Jana Baranowskiego.
Piotr Knaś zajął w zmaganiach II, a Maria Kuzia III miejsce na kilkunastu startujących. - Zawody organizowane zostały już po raz drugi. Poprzedziły je eliminacje szkolne. W rozgrywkach biorą udział uczniowie z klas IV ? VIII szkół podstawowych. Podstawowym celem turnieju jest propagowanie gier sprzyjających rozwijaniu myślenia logicznego. Nasi uczniowie byli jednymi z najmłodszych uczestników.
Serdecznie gratulujemy
Konkurs plastyczny ?Kochasz dzieci nie pal śmieci?
- Szczegóły
- Poprawiono: czwartek, 28, luty 2019 20:40
Kulinarny konkurs Szkolny MasterChef Junior
- Szczegóły
- Poprawiono: czwartek, 28, luty 2019 20:34
Kulinarny konkurs Szkolny MasterChef Junior
Zdrowa potrawa wywodząca się z Wielkiej Brytanii
CEL KONKURSU: promowanie sztuki kulinarnej oraz zaprezentowanie swoich umiejętności
UCZESTNICY W KATEGORIACH: I ? III, IV - VI
ORGANIZATORZY: p. Monika Woszczek, p. Katarzyna Kurowska, p. Ewa Drynda
WSPÓŁORGANIZATORZY: p. Patrycja Grewenda, p. Elżbieta Nawrot-Pacha, p. Agnieszka Tomaszewska-Paszczela
TERMIN: 21.03.2019
JURY: p. Monika Woszczek, p. Katarzyna Kurowska, p. Ewa Drynda, p. Patrycja Grewenda, p. Elżbieta Nawrot-Pacha, p. Agnieszka Tomaszewska-Paszczela
REGULAMIN KONKURSU:
- Zadanie konkursowe polega na przygotowaniu potrawy wywodzącej się z Wielkiej Brytanii, z wykorzystaniem zdrowych produktów.
- Każda klasa wybiera czteroosobowy skład, który przygotowuje jedną wybraną potrawę.
- Czas na przygotowanie to 30 minut
- Klasy I ? III podczas konkursu mogą korzystać z pomocy wychowawcy lub rodzica.
- Decydującym elementem oceny będą:
- Walory smakowe
- Pomysłowość wykonania
- Estetyka podania
- Umiejętność zaprezentowania własnego dania wraz z podaniem nazw produktów w języku angielskim (klasy I ? III 5 składników, klasy IV ? VI 10 składników)
- Dodatkowymi walorami będzie strój, dekoracja stanowiska pracy i współpraca w grupie
- Innymi atrakcjami konkursu będzie rozpoznawanie przypraw w klasach młodszych (I ? III) i ubijanie piany z białek w klasach starszych (IV ? VI)
Opracowała: Monika Woszczek, Katarzyna Kurowska, Ewa Drynda