Na trąbce

22 maja klasy II a i II b odwiedził gość. Był to pan Robert Niepostyn, który gra na trąbce w Orkiestrze Wojskowej. Dzięki temu, że Pan Robert przyjął zaproszenie, nasi uczniowie mieli możliwość zapoznać się z budową trąbki, jej brzmieniem. Próbowali również swoich sił przy samodzielnym wydobywaniu dźwięków z instrumentu. Jak się okazało, nie jest to takie proste. Dzieci wysłuchały wiele fragmentów utworów, odbył się też quiz muzyczny podczas którego uczniowie odgadywali melodie z bajek. Dowiedziały się też, że trąbka to też dobry instrument do naśladowania odgłosów wielu zwierząt.

Dziękujemy serdecznie Panu Robertowi za wspaniałe i niezapomniane spotkanie!

trabka

trabka2

trabka ruchomy obrazek 0042

B.Jakubowska i G.Bąk

Spotkanie z instruktorką tańca

 20 kwietnia 2019 r w ramach innowacji pedagogicznej ,,Poznajemy zawody? w naszej szkole odbyły się zajęcia taneczne zorganizowane dla uczniów klas II-III . Warsztaty prowadziła pani Marta Rus- instruktorka tańca. Zajęcia dały możliwość uczniom poznania różnych technik tanecznych, udoskonalenia swoich umiejętności i warsztatu tanecznego. Oferta była na prawdę szeroka. Zainteresowanie warsztatami było bardzo duże wśród dzieci.

taniec2

taniec22

                                                                                     A.Żak, M. Krochmal-Gościniewicz, J. Szlęzak

Na korowód nadszedł czas...

Pogoda wreszcie dopisała i mogliśmy już bez przeszkód zorganizować "Korowód baśniowych postaci". W tym roku przebraliśmy się wszyscy za bohaterów  bajki Walta Disneya pt. "101 dalmatyńczyków", stąd też ulicami Sławkowa w czwartkowe południe dziarsko maszerowało aż 381 łaciatych piesków. Była i podstępna Cruella, na szczęście radośnie uśmiechnięta.  Trochę koloru i urozmaicenia dodały nam niezawodne Przedszkolaki z grup "Odkrywców" i "Bursztynków", które, jak co roku, wyruszyły z nami na ten baśniowy pochód. Na płycie rynku serdecznie powitał nas pan Burmistrz Rafał Adamczyk i obdarował wielkim koszem smakołyków ( i nie były to żadne  "Schmackos" z firmy Pedigree, co w sam raz pasowałoby do sytuacji, a przepyszne galaretki w cukrze!).  Aby uczcić "Dzień Bibliotekarza" i tym samym zachęcić zebranych do czytania, każda klasa donośnie zaprezentowała przygotowane wcześniej hasło; i tak usłyszeliśmy między innym, że: "Kulturalnych ludzi czytanie nie nudzi", "Lek na głowę jest w aptece, a na nudę w bibliotece", "W szkole, w domu i w niedzielę książka jest mym przyjacielem", "Gdy na czytanie znajdziesz chęć, do biblioteki zaraz pędź!".  Następnie członkowie Koła Przyjaciół Biblioteki wraz z bibliotekarzem przedstawili kilka krótkich scenek z życia zwierząt. Mogliśmy wysłuchać narzekań owcy na leniwego męża barana, obejrzeć, w jaki sposób mrówka przechytrzyła słonia oraz zobaczyć, ile czasu zajmuje stonodze przygotowanie się do wyjścia na urodziny kuzynki( a była to, jak się okazało, "nigdy nie kończąca się opowieść").
   Zadowoleni i radośni wróciliśmy do szkoły, zastanawiając się po drodze, jakie "przebierańcowe" wyzwanie czeka nas w przyszłym roku.
20190520 2104341
20190520 2103581
20190520 2103311
dalmatynczyk ruchomy obrazek 0082
                                                                                                                   J. Kubicka

Zajęcia z Innowacji Pedagogicznej w Świetlicy Szkolnej

W świetlicy na zajęciach z innowacji pedagogicznej dzieci uczyły się wykonywać dekoracje potraw. Nikogo chyba nie zdziwi, że ojczyzną dekorowania potraw warzywami i owocami jest Azja, a mistrzami w tej dziedzinie są Chińczycy, Tajowie, Japończycy. Zwyczaj dekorowania potraw sięga VII wieku, a więc czasów panowania w Chinach dynastii Tang. Wielki przełom w wykrawaniu i dekorowaniu potraw nastąpił jednak właściwie dopiero obecnie. Wraz z rozwojem turystyki i nowych technologii zaznaczył się istotny wpływ cywilizacji zachodnich na Wschodzie. Również z tego powodu przywiązuje się tam dużą wagę do zachowania odrębności narodowej i dekoruje się potrawy, by stały się bardziej atrakcyjne i przyciągnęły turystów.
Z języka francuskiego na sztukę  dekorowania potraw i naczyń, na których są podane, przyjęła się nazwa garnirowanie ( garnir ? ozdabiać), a dodatki, którymi zdobi się potrawę zwie się garnirunkiem. Kluczem do prezentacji potraw jest zmysł wzroku, dlatego też ładnie ozdobiona potrawa, lub udekorowany półmisek podnoszą smak potrawy. Nawet prosto udekorowane danie zyskuje nie tylko na wyglądzie ale również smakuje inaczej. Pobudzanie trzech zmysłów człowieka: wzroku, zapachu i smaku to klucz do efektownej aranżacji potraw nie tylko w restauracjach ale i w naszych domach. Niebanalne przyozdobienie potraw nie musi być domeną tylko profesjonalnych kucharzy,  mając w domu ostry nożyk, zwykłe akcesoria kuchenne i kilka podstawowych warzyw lub owoców możemy sami wyczarować prawdziwe cuda.
Sztuka dekorowania potraw jest niezwykle atrakcyjną, a stosunkowo łatwą do nauczenia się techniką. Do podstawowych narzędzi należą przede wszystkim noże, te trochę większe i małe o różnych kształtach ostrzy oraz nożyczki. Najważniejsze jest aby wszystkie były bardzo dobrze naostrzone. W sprzedaży są również specjalne zestawy do modelowania warzyw i owoców, które przypominają dłutka o różnych kształtach końcówek. Dla wytrwałych polecam pełne zestawy profesjonalne, w skład których wchodzi m.in.: zestaw noży ? kuchenny, jarzyniak, nóż karbowany, do filetowania, do pomidorów, nóż kołyskowy, nóż obrotowy, noże ? łopatki, obierak, strugacz masła, wycinak skórki, szatkownica do warzyw, przyrząd do wydrążania gniazd nasiennych.
Najczęściej używanymi warzywami do zdobienia są: marchewki, rzodkiewki, pomidory, kolorowe papryki, pietruszki, ogórki, cebula i por. Jednak w zależności od naszej kreatywności i pomysłowości można używać wielu innych. Dzieło można wykończyć dodatkowo s ałatą, szczypiorkiem, koperkiem, natką pietruszki, listkami bazylii czy melisy. Możemy stworzyć prawdziwe małe dzieła sztuki kulinarnej. Dekorowanie potraw to również ciekawe ich podanie ? zwykłą zupę można podać w miseczce przykrytej specjalnie przygotowaną czapeczką z ciasta chlebowego, zamiast makaronu ze sklepu można przygotować własny, ryż można przyrządzić w kilku kolorach. Pomysłowe dekorowanie potraw to także sposób na małego niejadka. Kolorowo, pysznie i oryginalnie ? tak właśnie może być na stole na co dzień i od święta. Bo jak można się oprzeć zielonemu owocowemu krokodylowi, zabawnej gąsienicy, truskawkowym motylkom, pomidorowej mrówce, jabłkowym łabędziom i rakom, ślicznym mini kanapeczkom, kokardkom, kwiatuszkom czy myszkom na jeden kęs? Pomysłów i propozycji jest wiele, a wyczarować można naprawdę wszystko. Wystarczy odrobina chęci i szczypta dobrej woli. Zdobienie to bowiem obszar, który ogranicza tylko i wyłącznie wyobraźnia. Nie ma zatem kompletnej listy elementów, które można wykorzystać do zdobienia półmisków . Poniżej przedstawię jedynie najpopularniejsze sugestie. Niektóre z nich nie są tylko ozdobą, ale także ważnym elementem jadalnym, dodającym i uroku i smaku.

Wszystkim chyba są znane tradycyjne różyczki, kwiatuszki czy gwiazdeczki wykonane z pomidora, ogórka, marchewki czy rzodkiewki ponacinane odpowiednio małym nożykiem. Nawet kilka rzodkiewek-kwiatów zupełnie odmieni każdy talerz i zwykłą przekąskę. Wykonanie zajmuje kilka sekund, kwiatek powstaje poprzez nacięcie w kratkę i delikatne rozerwanie. Z innych warzyw przy pomocy obieraczki wycinamy cienkie plastry i rolujemy je tworząc płatki dowolnego kwiatka. Dekoracja ta prezentuje się bardzo ładnie zarówno jako pojedyncza ozdoba, jak i kompozycja zdobiąca np. sałatki, ryby, galaretki, itp. Dodatkowo jej wykonanie jest banalne i nie przysporzy problemu nawet początkującej kucharce. Powodzenia....

dekorowanie1

dekorowanie2

dekorowanie3

Opracowanie: Ewa Hofler

Nasi Partnerzy

 ko logo bip logo 2 blk herb Slawkowa blk men  LOGO pppp

Statystyki

DzisiajDzisiaj4140
WczorajWczoraj21509
W tym tygodniuW tym tygodniu60611
W tym miesiącuW tym miesiącu100001
DotychczasDotychczas15207490

Wydarzenia

info :
Nie znaleziono opublikowanego łącza do komponentu iCagenda!
Pn Wt Śr Cz Pt So N
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Kontakt

home

Szkoła Podstawowa im. Jana Baranowskiego w Sławkowie
ul. Browarna 55
41-260 Sławków

phone

tel: 32 29 31 039
fax: 32 26 09 856

email Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.