- Szczegóły
-
Poprawiono: piątek, 17, maj 2019 20:03
W świetlicy na zajęciach z innowacji pedagogicznej dzieci uczyły się wykonywać dekoracje potraw. Nikogo chyba nie zdziwi, że ojczyzną dekorowania potraw warzywami i owocami jest Azja, a mistrzami w tej dziedzinie są Chińczycy, Tajowie, Japończycy. Zwyczaj dekorowania potraw sięga VII wieku, a więc czasów panowania w Chinach dynastii Tang. Wielki przełom w wykrawaniu i dekorowaniu potraw nastąpił jednak właściwie dopiero obecnie. Wraz z rozwojem turystyki i nowych technologii zaznaczył się istotny wpływ cywilizacji zachodnich na Wschodzie. Również z tego powodu przywiązuje się tam dużą wagę do zachowania odrębności narodowej i dekoruje się potrawy, by stały się bardziej atrakcyjne i przyciągnęły turystów.
Z języka francuskiego na sztukę dekorowania potraw i naczyń, na których są podane, przyjęła się nazwa garnirowanie ( garnir ? ozdabiać), a dodatki, którymi zdobi się potrawę zwie się garnirunkiem. Kluczem do prezentacji potraw jest zmysł wzroku, dlatego też ładnie ozdobiona potrawa, lub udekorowany półmisek podnoszą smak potrawy. Nawet prosto udekorowane danie zyskuje nie tylko na wyglądzie ale również smakuje inaczej. Pobudzanie trzech zmysłów człowieka: wzroku, zapachu i smaku to klucz do efektownej aranżacji potraw nie tylko w restauracjach ale i w naszych domach. Niebanalne przyozdobienie potraw nie musi być domeną tylko profesjonalnych kucharzy, mając w domu ostry nożyk, zwykłe akcesoria kuchenne i kilka podstawowych warzyw lub owoców możemy sami wyczarować prawdziwe cuda.
Sztuka dekorowania potraw jest niezwykle atrakcyjną, a stosunkowo łatwą do nauczenia się techniką. Do podstawowych narzędzi należą przede wszystkim noże, te trochę większe i małe o różnych kształtach ostrzy oraz nożyczki. Najważniejsze jest aby wszystkie były bardzo dobrze naostrzone. W sprzedaży są również specjalne zestawy do modelowania warzyw i owoców, które przypominają dłutka o różnych kształtach końcówek. Dla wytrwałych polecam pełne zestawy profesjonalne, w skład których wchodzi m.in.: zestaw noży ? kuchenny, jarzyniak, nóż karbowany, do filetowania, do pomidorów, nóż kołyskowy, nóż obrotowy, noże ? łopatki, obierak, strugacz masła, wycinak skórki, szatkownica do warzyw, przyrząd do wydrążania gniazd nasiennych.
Najczęściej używanymi warzywami do zdobienia są: marchewki, rzodkiewki, pomidory, kolorowe papryki, pietruszki, ogórki, cebula i por. Jednak w zależności od naszej kreatywności i pomysłowości można używać wielu innych. Dzieło można wykończyć dodatkowo s ałatą, szczypiorkiem, koperkiem, natką pietruszki, listkami bazylii czy melisy. Możemy stworzyć prawdziwe małe dzieła sztuki kulinarnej. Dekorowanie potraw to również ciekawe ich podanie ? zwykłą zupę można podać w miseczce przykrytej specjalnie przygotowaną czapeczką z ciasta chlebowego, zamiast makaronu ze sklepu można przygotować własny, ryż można przyrządzić w kilku kolorach. Pomysłowe dekorowanie potraw to także sposób na małego niejadka. Kolorowo, pysznie i oryginalnie ? tak właśnie może być na stole na co dzień i od święta. Bo jak można się oprzeć zielonemu owocowemu krokodylowi, zabawnej gąsienicy, truskawkowym motylkom, pomidorowej mrówce, jabłkowym łabędziom i rakom, ślicznym mini kanapeczkom, kokardkom, kwiatuszkom czy myszkom na jeden kęs? Pomysłów i propozycji jest wiele, a wyczarować można naprawdę wszystko. Wystarczy odrobina chęci i szczypta dobrej woli. Zdobienie to bowiem obszar, który ogranicza tylko i wyłącznie wyobraźnia. Nie ma zatem kompletnej listy elementów, które można wykorzystać do zdobienia półmisków . Poniżej przedstawię jedynie najpopularniejsze sugestie. Niektóre z nich nie są tylko ozdobą, ale także ważnym elementem jadalnym, dodającym i uroku i smaku.
Wszystkim chyba są znane tradycyjne różyczki, kwiatuszki czy gwiazdeczki wykonane z pomidora, ogórka, marchewki czy rzodkiewki ponacinane odpowiednio małym nożykiem. Nawet kilka rzodkiewek-kwiatów zupełnie odmieni każdy talerz i zwykłą przekąskę. Wykonanie zajmuje kilka sekund, kwiatek powstaje poprzez nacięcie w kratkę i delikatne rozerwanie. Z innych warzyw przy pomocy obieraczki wycinamy cienkie plastry i rolujemy je tworząc płatki dowolnego kwiatka. Dekoracja ta prezentuje się bardzo ładnie zarówno jako pojedyncza ozdoba, jak i kompozycja zdobiąca np. sałatki, ryby, galaretki, itp. Dodatkowo jej wykonanie jest banalne i nie przysporzy problemu nawet początkującej kucharce. Powodzenia....
Opracowanie: Ewa Hofler