Innowacja Pedagogiczna "Poznajemy zawody" - GUS część I
- Szczegóły
- Poprawiono: środa, 26, luty 2020 22:37
Dnia 17 lutego 2020 r. uczniowie klasy 4a, 5b, 5e w ramach innowacji pedagogicznej "Poznajemy zawody" mieli możliwość spotkania się z Pracownikami Urzędu Statystycznego w Katowicach. Panie przeprowadziły zajęcia edukacyjne na temat: "Zasoby informacyjne statystki publicznej". Zajęcia prowadzone były w oparciu o prezentację multimedialną. W trakcie warsztatów, uczniowie dowiedzieli się co to jest statystyka, jak wygląda proces realizacji badań statystycznych. Wykonali przygotowane przez Panie krzyżówki, gdzie wszyscy świetnie poradzili sobie z odgadnięciem hasła. Uczniowie uczestniczący w zajęciach otrzymali upominki z logo GUS Katowice.
A.Żak, M.Krochmal-Gościniewicz, J.Szlęzak
1 a - smacznie, zdrowo i ciekawie...
- Szczegóły
- Poprawiono: środa, 19, luty 2020 18:00
14 lutego uczniowie klasy 1a po raz kolejny rozmawiali o znaczeniu zdrowego odżywiania i jak ważne dla naszego zdrowia ma spożywanie zdrowych produktów oraz jak ważne jest odpowiednie przygotowanie i podanie potraw. Odbyła się też pogadanka na temat właściwego i kulturalnego zachowania się przy stole. Na potwierdzenie tego uczniowie sami wykonali ciekawe kanapki, które następnie zjedli ze smakiem. Zabawy przy tym było co nie miara.
Iwona Twardak
Wizyta pracownika Miejskiej Biblioteki Publicznej w Sławkowie
- Szczegóły
- Poprawiono: wtorek, 18, luty 2020 18:28
Jak co roku naszym gościem w świetlicy była pani Marta Masalska. Tym razem dzieci poznały historię powstania zakładki do książki, a jednocześnie mogły ją własnoręcznie wykonać. Pomysłów było wiele, zobaczcie sami!
Pani Marcie serdecznie dziękujemy i zapraszamy za rok.
W krainie serów
- Szczegóły
- Poprawiono: poniedziałek, 17, luty 2020 21:23
We wtorek 11 lutego zajęcia prowadzone w ramach innowacji pedagogicznej Podróżujemy po Francji były dość nietypowe, bowiem uczestnicy poznawali Francję za pomocą zmysłu smaku. W tym dniu uczniowie degustowali sery, z produkcji których jest znany ten kraj. Warto nadmienić, że w kraju nad Sekwaną produkuje się kilkaset gatunków sera i właściwie każdego dnia w roku można by próbować innego gatunku. Generał de Gaulle powiadał : Jak można rządzić krajem, w którym jest dwieście czterdzieści sześć gatunków sera...?. Od tego czasu we Francji stworzono wiele nowych gatunków tego przysmaku i dlatego nazywa się ją światową stolicą serów. Uczniowie mieli okazję poznać smak kilku z nich m.in. żółtych, pleśniowych, kozich. Zachęciło ich to do dalszego odkrywania świata serów już we własnym zakresie. Uczestnikom bardzo przypadła do gustu taka forma zajęć, gdyż poznawanie Francji, to nie tylko uczenie się języka tego kraju, ale także zaznajamianie się z różnymi aspektami życia jej mieszkańców.
Anna Zając