W krainie serów
- Szczegóły
- Poprawiono: poniedziałek, 17, luty 2020 21:23
We wtorek 11 lutego zajęcia prowadzone w ramach innowacji pedagogicznej Podróżujemy po Francji były dość nietypowe, bowiem uczestnicy poznawali Francję za pomocą zmysłu smaku. W tym dniu uczniowie degustowali sery, z produkcji których jest znany ten kraj. Warto nadmienić, że w kraju nad Sekwaną produkuje się kilkaset gatunków sera i właściwie każdego dnia w roku można by próbować innego gatunku. Generał de Gaulle powiadał : Jak można rządzić krajem, w którym jest dwieście czterdzieści sześć gatunków sera...?. Od tego czasu we Francji stworzono wiele nowych gatunków tego przysmaku i dlatego nazywa się ją światową stolicą serów. Uczniowie mieli okazję poznać smak kilku z nich m.in. żółtych, pleśniowych, kozich. Zachęciło ich to do dalszego odkrywania świata serów już we własnym zakresie. Uczestnikom bardzo przypadła do gustu taka forma zajęć, gdyż poznawanie Francji, to nie tylko uczenie się języka tego kraju, ale także zaznajamianie się z różnymi aspektami życia jej mieszkańców.
Anna Zając