#zdrowenietrudne
- Szczegóły
- Poprawiono: wtorek, 07, marzec 2017 07:49
Klasa 2 b przystąpiła do akcji "Zdrowe nietrudne". Program ten porusza problem zdrowego odżywiania, , a dokładnie kształtowania zdrowych nawyków żywieniowych. W styczniu rodzice zapoznali się z programem i otrzymali porady dietetyczne i wskazówki żywieniowe . Teraz , w lutym rozpoczęły swą przygodę z gotowaniem dzieci . Pierwsze zajęcia nosiły tytuł ,,Poszukiwacz zdrowej energii. Energia dla aktywnego dziecka .’’ Dzięki nim uczniowie poznali Piramidę Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej .Pomagały im w tym postacie Witaminki Celinki i Wafelka Stefcia. Rozwiązały również kilka ciekawych zadań i łamigłówek , ale najważniejsze było przygotowanie nowych dań -koktajlu mocy i kulek sportowcy . Ta część dnia była najlepsza . Nie opiszą tego słowa , może choć odrobinę uda mi się wszystko przekazać poprzez krótki fotoreportaż . Najlepszym komentarzem niech będą prośby dzieci o przekazanie przepisów rodzicom , szczególnie przepisu na koktajl . Co czynię w tym miejscu , pragnę dodać, że przepis ten jest przeznaczony dla 20 osób . Przepisy pochodzą ze strony internetowej www.zdrowenietrudne.pl.
Koktajl mocy
Składniki: • 30 łyżek płatków owsianych błyskawicznych KUPIEC • 10 łyżek płatków jaglanych KUPIEC • 5 owoców mango lub 10 bananów • 5 cm świeżego imbiru • 1 l mleka • 1 l soku przecieranego z marchwi bez dodatku cukru.
Sposób przygotowania: Płatki zmieszać z mlekiem i sokiem w dużej misce lub salaterce, a następnie odstawić na 15 min, aby napęczniały. W tym czasie przygotować mango – należy je umyć, przekroić wzdłuż na pół, wykrawając płaską pestkę, która jest wewnątrz owocu, i pokroić miąższ w kostkę wewnątrz połówek owocu, nie przekrawając skórki. Oddzielić kostki miąższu od skórki za pomocą łyżki. W wypadku bananów obrać owoce ze skórki i pokroić na plastry. Imbir obrać i pokroić na plasterki. Owoce dodać do mieszaniny w misce i zmiksować blenderem na gładki koktajl.
Kulki sportowca
Składniki: • 5 łyżek ugotowanej kaszy jaglanej KUPIEC • 5 łyżek wiórków kokosowych • 5 wafli ryżowych wieloziarnistych KUPIEC • 3 marchewki • 1 szklanka świeżych lub suszonych, namoczonych daktyli bez pestek • 1 łyżeczka cynamonu.
Sposób przygotowania: Marchewkę umyć, obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Następnie wszystkie składniki, oprócz wafli, zmiksować blenderem i uformować z powstałej masy kulki wielkości orzecha włoskiego. Wafle pokruszyć w dużej misce. Obtoczyć w nich każdą z kulek, aby stały się chrupiące i ułożyć na talerzu. Kulki można schłodzić, aby nabrały nieco twardszej konsystencji.
Pozdrawiamy zdrowo uczniowie klasy drugiej b z wychowawcą