Dlaczego drugie śniadanie jest ważne?
- Szczegóły
- Poprawiono: środa, 29, listopad 2017 13:48
Aby funkcjonować, nasze ciało potrzebuje pokarmu, który powinien być dostarczany regularnie. Pierwszym podstawowym posiłkiem rozpoczynającym nasz dzień nauki i pracy jest śniadanie. Nikt z nas nie wątpi, że jest ono konieczne dla prawidłowego działania naszego organizmu. Pierwszy posiłek w ciągu dnia budzi nasz organizm. To tak, jakby człowiek przechodził na działanie z trybu nocnego na dzienny. Jest głównym zastrzykiem energii na pierwszą część dnia, ale to za mało, by dotrwać na nim do obiadu. W przypadku dzieci, które mają mniejsze rezerwy w organizmie ze względu na proces wzrostu i rozwoju, ważnym jest, aby dostarczać pokarm regularnie. Dlatego rola kolejnego – DRUGIEGO ŚNIADANIA jest bardzo istotna.
Obserwując uczniów w szkole można zauważyć szybkie objawy głodu po zjedzeniu pierwszego śniadania, na skutek intensywnego działania w szkole. Kiedy dziecko jest głodne ma problemy z koncentracją uwagi, myśleniem, zapamiętywaniem. Jednym słowem słabiej przyswaja nowe i utrwala znane wiadomości, cierpi na tym jego samopoczucie, refleks. A przecież regularne jedzenie posiłków jest bardzo ważne, ponieważ umożliwia utrzymanie stałego poziomu wszystkich składników odżywczych w naszym ciele. Sprzyja utrzymaniu prawidłowej masy ciała, oszczędza układ pokarmowy - dając mu możliwość regularnego i efektywnego działania, czasu odpoczynku i przeciwdziała obciążeniu towarzyszącemu przejedzeniu, jak również efektywne działanie w ciągu dnia. Dlatego ważne jest, aby drugie śniadanie zjeść około 2-3 godzin po pierwszym. Każdemu rodzicowi powinna towarzyszyć zasada: dziecko wychodzi do szkoły po śniadaniu, z drugim śniadaniem w tornistrze. Ponadto, wprowadzenie prawidłowych nawyków u dzieci, jest o wiele prostsze, niż u dorosłych, dlatego zadbajmy o regularność w sposobie karmienia dzieci, a zaowocuje to na całe życie. Jak wynika z badań oraz obserwacji to właśnie w porze drugiego śniadania je się najgorzej np. słodkie bułki czy wafelki zamiast zdrowego, porządnego posiłku. Nie będzie w tym nic złego, jeśli w pudełku śniadaniowym oprócz pełnowartościowego pożywienia znajdzie się mały batonik lub czekoladka. Należy również pamiętać, aby w skład śniadania wszedł owoc, bądź warzywo. Nie zapominajmy o napoju: woda, sok, czy też przygotowana w domu herbata uzupełnią na bieżąco płyny. Na zdrowie naszych dzieci wpływ ma bowiem to, co i kiedy jemy.
Dzieci w wieku szkolnym potrzebują energii (węglowodany), wapnia, żelaza, cynku, witamin z grupy B, kwasów tłuszczowych (głównie omega- 3). Aby dostarczyć im potrzebnych składników i nie zastanawiać się nad wartościami odżywczymi produktów spożywczych, wystarczy pamiętać, aby posiłek był urozmaicony.
Zachęcając dzieci do zjedzenia drugiego śniadania można pokusić się o jego uatrakcyjnienie: ładny, pojemnik, kolorowy papier, czy też karteczka doklejona do papieru lub pojemnika: „Kocham cię!”, „Miłego dnia!”, „Smacznego!”- może to być sposób na to, aby niejadek chętniej otworzył śniadaniówkę. Jako zdrową przekąskę zaproponuj dziecku kilka: orzechów, migdałów, suszonych owoców czy pestek – są słodkie i pożywne. Zmieniaj „dekoracje warzywne” na kanapce, lub przygotuj różnokolorowe warzywa i owoce w nietypowy sposób – pokrój w ciekawe kształty. Woda do picia może zawierać, liście mięty, mrożone owoce, plasterki cytryny, czy pomarańczy – zmienia smak i cieszy oko. Pamiętaj, drugie śniadanie ma na celu zregenerować siły, ma być lekkostrawne i wygodne do zjedzenia i powinno je mieć każde dziecko przekraczające próg szkoły.
Opracowała: Grażyna Bąk